DÎN NASİHATTİR


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 'Din nasihattir.' buyurdular.

"Kim için nasihat?" diye soruldu;

"Allâhü Teâlâ ve kitabı ve resûlü ve Müslümanların imamları ve bütün Müslümanlar için..." buyurdular.

Nasihat; öğüt vermek, ihlâs, hayırlı işlere davet, hayırsızlardan nehiy gibi mânâlara gelir.

Din nasihattir demek; dinin direği ve kıvâmı nasihattir demektir.

Allâh için nasihat: Varlığına ve şeriki olmadığına inanmak, sıfatlarında küfre sapmamak, Allâh'ı bütün kemâl ve celâl sıfatları ile vasıflanmak, bütün noksan sıfatlarından tenzih eylemek; ona itâat etmek; Allah için sevmek, Allah için buğ-zetmek, ona itaat edenlere yardım etmek, nimetlerini i'tiraf ile şükürde bulunmak, her işinde ihlâs ve samimiyet göstermek, bütün bu sayılan vasıflara teşvik eylemek.

Allah'ın kitabı için nasihat: Onun Allah kelâmı olduğuna, kul sözlerine benzemediğine, insanların aslâ onun mislini getiremeyeceğine imân etmek, ona tazimde bulunmak, tecvid ve adâbına riâyet ederek huşu' ile okumak, düşmanların tahrifine ve ona dil uzatanlara karşı müdâfaada bulunmak, Kur'ân-ı Kerîm'de beyân buyuruları her şeye inanarak tasdik etmek, hükümlerini öğrenmek, nasihatlerinden ibret almak, muhkem âyetieriyie amel, müteşâbih olanlarını tasdik etmek, Kur'ân ilimlerini yaymakla olur.

Resûlüllâh için (s.a.v.) nasihat: Onun peygamberliğini tasdik ile getirdiği şeylerin hepsine imân etmek, emir ye nehiylerinde ona itaat etmek, ona ta'zimde bulunmak, sünnetini ihyâ etmek, onun vârisi olan âlimlere hürmet ve ta'zimde bulunmak, Peygamber (s.a.v.)'in ahlâkîle ahlâklanmak, ehl-i beytini ve ashâbını sevmek, düşmanlarını sevmemek, ashabına dil uzatanlardan ve bid'atçılardan uzak durmak gibi şeylerdir.

Müslümanların imâmları için nasihat: Onlara itaat ve yardım etmek, isyân etmemek, aldatmamak ve hayır duâda bulunmak, rivâyet ettiklerini kabul etmek, ahkâm husûsunda onlara tâbi' olmak ve kendilerine hüsn-i zanda bulunmaktır.

Bütün Müslümanlar; Müslüman ahâlidir. Bunlara nasihat, din ve dünyâlarına faydalı olan şeyleri kendilerine öğretmek, kusurlarını görmezden gelmek, onlara ezâ etmemek, yardımlarına koşmak, zararlarını gidermek, iyiliği emir; kötülüğü nehyetmek, büyüklerine hürmet, küçüklerine şefkatte bulunmak, aldatmamak, hased etmemek, kendisi için dilediğini onlar için de dilemek gibi şeylerdir.

Fazilet Takvimi